Ganduri despre Managementul Proiectelor

Managementul proiectelor consta in aplicarea cunostințelor, capabilitatilor, instrumentelor si tehnicilor specifice pentru activitatile unui proiect, care au obiective, scopuri și cerinte definite, referitoare la timp, costuri, calitate și parametri de performanta, activitati considerate ca importante si adecvate pentru finantare. Timpul, costul, calitatea si performantele sunt constrangeri pentru proiect.

Pentru mine – Managementul de proiect este un domeniu al bunului simt, al realismului, in care toate elementele proiectului relationeaza intre ele. Este domeniul bunului gospodar, asta ca sa parafrazez un joc cunoscut din vremea copilariei mele. Construirea unui proiect trebuie facuta cu responsabilitate luand in calcul toti factorii care il pot influenta. Greselile facute vor avea efecte nedorite mai devreme sau mai tarziu, iar cu cat remedierea acestora va fi facuta mai din timp, cu atat va fi mai bine.

Nu se pot urgenta lucrarile fara costuri aditionale, nu se pot cere elemente suplimentare fara un impact in timp si cost, nu se poate scadea costul unui proiect fara impact in zona de scop sau timp ..si asa mai departe.

Daca putem face descrieri clare ale scopului, daca putem face planificari realiste in concordanta cu efortul necesar pentru atingerea obiectivelor proiectului, daca stim la ce sa ne asteptam cu claritate cat mai mare, daca ne si tinem de plan – avem premizele unui proiect de succes, caci, nu-i asa:  Cine nu planifica, de fapt planifica sa esueze.

Iata cateva intrebari de bun simt pe care trebuie sa (si) le puna un manager de proiect: Ce trebuie facut exact? Cum? Pana cand? In ce conditii? De ce anume am nevoie? Ce implica acestea? Etc. Cine piloteaza proiectul trebuie sa stie ce face.

Nu pot sa nu ma gandesc la o gluma specifica – respectiv ca managerul, fiind tributar ideii triplei constrangeri cost, timp, scop – va considera ca noua femei pot face un copil intr-o luna…

Si ca tot veni vorba de constrangeri – sa le vizualizam putin  – asemeni picioarelor unui scaun pe care trebuie sa stam. Cand unul dintre aceste picioare este disproportionat fata de celelalte, apar problemele. Exista oare proiecte echilibrate? Sau tocmai necesitatea si constrangerile fac proiectul ambitios, daca nu chiar de multe ori nerealist.

…Ma gandesc cum sunt abordate proiectele in mediul privat si cum sunt abordate acestea la nivelul statului, insa, ma opresc aici, intrucat inevitabil discutia ar aluneca spre mediul politic actual.

Nu pot observa in tara noastra nevoia stringenta pentru proiecte de succes atat la nivelul investitorilor privati, cat si la nivelul statului. Nu prea stim sa fim buni gospodari. Este atat de greu sa facem proiecte ca la carte ? Calitatea costa prea mult? Ne lipseste disciplina? Mediul / sistemul nu ne lasa?

Apropo: Puteti numi un proiect cu adevarat de succes in Romania?

Chiar daca poate nu constientizati, managementul de proiect este prezent,intr-o forma sau alta, in viata fiecaruia dintre noi. Oare viata fiecaruia dintre noi nu este un proiect in a carui ‘echipa’ jucam variate roluri, de la sponsor, PM, la membru de echipa? Si oare nu jucam uneori si rolul de SBE (Subject Matter Expert) in vietile altora cand ne oferim parerea in variate chestiuni ?

Spune-mi domnule project manager… cum merge ‘proiectul’ tau …

 

Comments are closed.