Gestionarea proactivă a riscurilor, un aspect vital în reușita proiectelor

Dacă pentru demararea unui proiect regulile par clare și bine fixate într-o metodologie, când vine vorba despre managementul riscurilor, project managerii tind să neglijeze acest aspect, considerând că aceasta este o activitate independentă, iar riscurile pot și vor fi remediate la momentul apariției acestora. Nimic mai fals. Gestionarea proactivă a riscurilor reprezintă aspectul vital în reușita proiectului tău. Identificarea din timp a riscurilor la care este expus proiectul te ajută să eviți efectele negative sau să folosești riscul în avantajul tău.


Cu câte dintre următoarele aspecte te-ai confruntat în proiectele pe care le-ai dezvoltat?

  • Depășirea estimărilor inițiale privind bugetul proiectului și reducerea implicită a profitabilității acestuia.
  • Întârzieri mari de timp atât la încheierea fazelor determinante, cât și a întregului proiect implicând posibile penalități la contract.
  • Alocarea ineficientă a resurselor importante, limitate ca disponibilitate.
  • Un management reactiv, păgubos în majoritatea cazurilor, al problemelor apărute în proiect, în locul unui management proactiv al riscurilor identificate ce se pot transforma în timp în probleme.
  • Blocarea unor sume considerabile de bani, în bugete de contingență (rezerve) estimate total nerealist.
  • Nedefinirea clară a rolurilor și a responsabilităților în cadrul echipei de proiect.

Cu siguranță mare parte dintre problematicile amintite îți sună foarte familiar și asta pentru că multe dintre acestea se produc inevitabil și nu pot fi cuprinse efectiv în planul de management al riscurilor, acesta este momentul în care instrumentele pentru managementul riscurilor aduc valoare și devin indispensabile în planificarea proiectelor. Citește mai mult…

Beneficiază de un Workshop Gratuit de Risk Management.

O soluție informatică pentru problemele amintite mai sus este aplicația client-server RiskALERT, dezvoltată de Infinity Business Ceneter pentru managementul proactiv al riscurilor din cadrul unei organizații, proiect sau portofoliu de proiecte.

RiskALERT permite o abordare metodică a diverselor situații de pericol și a evenimentelor nedorite, precum și a cauzelor generatoare de risc și a consecințelor acestora. Standardizează procesul de management al riscurilor în cadrul organizației, prin crearea unui Registru de risc cu o bază de date asociată care permite identificarea, evaluarea și planificarea răspunsurilor la risc la nivel de organizație, proiect sau portofoliu de proiecte.

Foarte intuitiv, RiskALERT oferă suport în procesul de management al riscurilor din organizații și proiecte prin efectuarea analizelor de risc și alertarea din timp a părților implicate, asigurând astfel monitorizarea permanentă și vizibilitate extinsă asupra departamentelor și proiectelor.

Solicită aplicația RiskALERT Trial cu valabilitate de 30 de zile.

Comments are closed.