Managementul proiectelor si al programelor

Servicii integrate de management al proiectelor

Proiectele și programele derulate de organizatii devin din ce în ce mai complexe si cu marje de profit din ce in ce mai mici. Incertitudinea economică pune un nou nivel de presiune asupra echipelor de proiect pentru ca acestea sa poata gestiona si executa proiectele in conditii extreme de competitivitate. Companiile se luptă pentru a reacționa rapid la piețele fluctuante și la schimbarea continua a cerintelor de business. In conditiile acestea managementul profesional al proiectelor a devenit o necesitate imperativa.

Pentru ca o companie sa poata profita de lectiile invatate, cu greu de altii, s-au creat instrumente de colectare si stocare a acestor cunostinte, devenite standarde. Acestea acumuleaza si codifica concluziile trase in urma a mii de proiecte, derulate in intreaga lume, si stau la baza profesiei de manager de proiect din oricare tara. Cel mai raspandit standard este PMBOK® Guide.

Aplicarea metodologiei noastre, bazate pe standardul PMBOK® Guide si pe reducerea riscurilor, asigura realizarea oricarui proiect la timp si incadrarea acestuia in buget.

Managementul riscurilor

Managementul riscurilor este acea parte a managementului proiectelor care se ocupa cu identificarea si estimarea riscurilor, iar apoi utilizeaza coordonat si eficient resursele, pentru a le minimiza impactul si posibilitatea de aparitie.

Nu este neobisnuit ca o companie de management al proiectelor din Romania sa includa si un capitol asa-numit “Managementul riscurilor” in planul lor. La o citire mai atenta insa, in 99% din cazuri acest capitol este lipsit de continut. Mizand pe lipsa de informatie a clientului, aceste companii nu includ decat o analiza superficiala a riscului valutar. Astfel de analize intocmite pentru a crea aparenta unei protectii, lasa proiectul si compania beneficiara vulnerabila in fata evolutiilor viitoare, fara planuri alternative si fara posibilitatea de a-si schimba abordarea in timp util.

Ca prima companie de pe piata romaneasca care a abordat serios managementul riscului, am dobandit increderea unui grup important de companii mari, tocmai pentru ca alternativa oferita de noi este viabila. Noi credem ca lipsa unui plan de reducere a riscurilor este principalul motiv care provoaca depasiri de termene si de buget, si poate cauza pierderi de bani, pierderea reputatiei companiei si chiar falimentul companiei.

Bazata pe specialisti si pe aplicatii informatice de ultima generatie, analiza de risc “Infinity” releva, de la inceput, imaginea completa a tuturor punctelor critice ale proiectui. In urma simularilor, alegem metode optime de diminuare a riscurilor si rute alternative de urmat in cazul eventualei lor materializari.

Prin implicarea directa a echipei noastre in desfasurarea proiectului, monitorizam constant evolutia factorilor de risc, iar daca este nevoie, putem activa rutele alternative din timp. In acest fel, influenta evenimentelor exterioare asupra bunului mers al proiectului este redusa la minim.

PMBOK este marca inregistrata a Project Management Instituteare Inc.