Managementul riscurilor pentru programul “Modernizare 5000 de sonde” al Petrom, proiect premiat la Helsinki cu premiul de excelenta IPMA 2009

Scopul programului

Obiectivul programului a fost imbunatatirea performantei de mediu si cresterea eficientei a 5049 de sonde din Romania. S-au urmarit reducerea costurilor de productie, cresterea volumelor de productie si cresterea sigurantei operationale.

Programul Modernizare 5000 de sonde al Petrom

Lucrul la fiecare amplasament de sonda a inclus curatarea amplasamentului, remedierea solului, tratarea slamului si gestionarea si evacuarea deseurilor. In cazul unitatilor de pompare cu balansier, motoarele au fost prevazute cu noi dispozitive de franare. Toate unitatile au fost vopsite cu un nou strat de vopsea pentru protectia împotriva ruginei.

Obiectivul nostru

Contributia noastra a constat in determinarea gradului de incredere pentru indeplinirea obiectivelor proiectului, precum si in stabilirea planurilor de gestionare a riscurilor.

Am urmarit evolutia proiectului prin rularea de analize de risc in diferite faze de desfasurare si i-am asigurat securitatea in fata evenimentelor exterioare.

Programul Modernizare 5000 de sonde al Petrom

Desfasurare

1. Organizarea de workshopuri pentru identificarea riscurilor pe proiect

Organizarea de workshopuri pentru identificarea riscurilor pe proiect
In urma sedintelor de analiza pentru identificarea si analizarea evenimentelor ce se pot produce, a rezultat un registru de riscuri cuprinzand 52 de evenimente (amenintari sau oportunitati).La nivelul fiecarui risc, am stabilit o cauza, un efect, probabilitatea de aparitie, impactul asupra obiectivelor si am identificat eventualele masuri de corectie.

2. Completarea registrului de risc

3. Analiza calitativa si cantitativa

4. Analiza Monte Carlo

5. Rulare rapoarte si interpretare rezultate

6. Rapoarte analiza de risc

6.a Graficul de distributie timp/cost

Graficul de distributie timp/cost
Care este probabilitatea ca proiectul sa se termine la data stabilita initial?Doar 14% sansa ca proiectul sa se finalizeze la data stabilita in planificarea initiala, fara a lua in considerare riscurile ce pot interveni.

6.b Graficul de senzitivitate durata/cost (Grafic Tornado)

Grafic Tornado
Am determinat “punctele fierbinti” din planificare. Care activitati sunt mai sensibile si asupra carora trebuie sa ne concentram atentia? (o activitate nu trebuie sa fie critica pentru a putea fi cea mai sensibila).

6.c Comparatie planuri, inainte si dupa identificarea solutiilor de atenuare a riscurilor

Comparatie planuri
Comparand curbele pre si post la 80% grad de incredere, observam ca adoptarea solutiilor de reducere a impactului va readuce data de finalizare a proiectului inapoi cu 71 de zile.

Rezultate

  • programul s-a finalizat la timp si in conditiile prevazute
  • programul a redus costurile de productie cu 2$/baril
  • a generat efecte pozitive asupra volumelor de productie si asupra sigurantei operationale
  • a dus atat la imbunatatirea situatiei mediului inconjurator cat si la imbunatatirea conditiilor amplasamentelor

Programul Modernizare 5000 de sonde al Petrom
Premiul de Excelenta în managementul de proiect din Romania în 2008.

Premiul de Excelenta în Proiecte Internationale din partea IPMA (Asociatia Internationala de Management al Proiectelor) în 2009.

Aceasta a fost prima data cand o companie din Romania a castigat Premiul Mondial de Excelenta în managementul de proiect.
Programul Modernizare 5000 de sonde al Petrom